Waarom bevat DUCK Compleet minder eiwitten dan droogvoer?

Voor de hond bevat DUCK niet minder eiwitten dan droogvoer, maar meer, omdat de kwaliteit veel hoger is. De hoeveelheid lijkt alleen kleiner doordat deze, zoals de wet voorschrijft, in procent wordt uitgedrukt. Een hond eet geen procenten, maar hoeveelheden of grammen!

Als we enkel de hoeveelheid eiwitten in voeders vergelijken, moeten we eerst het vocht aftrekken en vergelijken met de droge stof.

Bij eiwitten is trouwens de biologische waarde veel belangrijker dan de hoeveelheid. Een fruitcocktail is een mooie vergelijking. Net zoals de aparte stukjes appel, peer, druiven, ananas enz. samen een fruitcocktail vormen, vormen de aparte aminozuren samen eiwitten.

Stel dat uw hond 140 g eiwitten nodig heeft. Dan zou uw hond (in de vergelijking met fruitcocktail) één blikje fruitcocktail nodig hebben. Wat is nu echter het probleem? In elk blikje fruitcocktail zitten maar drie rode kersen, terwijl de hond er negen nodig heeft. En daar zit het grote verschil tussen verwarmd voer (zoals blik- en droogvoer) en natuurvoeding, die niet moet verhit en beschadigd worden omdat vers vlees en organen worden gebruikt. Dat is de reden dat veel honden die geen natuurvoeding eten, tegelijk te dik en toch ondervoed zijn. Het lijkt een contradictie, maar dat is het niet. Ze proberen immers het tekort aan bepaalde aminozuren weg te werken door meer te eten, waardoor ze te dik worden. Het tekort blijft echter bestaan, met als gevolg op termijn één of meerdere kwalen, zoals beschreven in de tabel met problemen die kunnen veroorzaakt worden door slechte voeding.

Niet alleen zijn hoge temperaturen zeer schadelijk voor eiwitten (en niet alleen voor eiwitten: ook vetten, vitaminen en enzymen worden door grote temperaturen beschadigd, vernietigd of verzadigd), ook de keuze van de grondstoffen is van groot belang voor de kwaliteit van de eiwitten.

Voorbeeld:
De eiwitten uit soja zijn voor een hond maar voor 45% benutbaar.
Veronderstel dus dat een voer 25% eiwitten bevat en de eiwittenbron is soja, dan kan van 25% maximaal 45% gebruikt worden.